Educatie financiara prin tehnologia informatiei: prezentul si viitorul societatii!


Descriere proiect

Proiectul propus va servi ca un Centru pilot de formare utilizand resurse TIC (15 computere) a cel putin 52 de tineri, care apartin grupurilor vulnerabile (cu probleme financiare severe si cu dizabilitati), inmatriculati in cadrul Liceului Tehnologic Pătârlagele din judetul Buzau, în ceea ce privește educația financiară.

Astfel, scopul proiectului este de a dezvolta personalitatea a cel putin 52 de tineri, intr-o perioada de 4 luni, prin intermediul a 2 module de curs concepute sa raspunda nevoii grupului tinta de a detine informatiile necesare unei educatii financiare corecte, pregatindu-i astfel pentru urmatoarea lor etapa din evolutia psiho-sociala , respectiv insertia pe piata muncii.

In alta ordine de idei, proiectul isi propune responsabilizarea tinerilor in ceea ce priveste tranzitia lor psiho-social-economica adolescent-adult, prin prezentarea unor modele de antreprenori, acestia din urma prezentand din punct de vedere financiar dezvoltarea lor ca indivizi pe de o parte, si dezvoltarea afacerilor pe care le conduc, pe de alta parte. Astfel, ne propunem incurajarea participantilor “daca eu pot, si tu poti” dar, in acelasi timp, urmarim responsabilizarea grupui tinta prin prezentarea aspectelor financiare importante atat ca angajat (buget personal, alocarea resurselor financiare in functie de cheltuielile curente etc.), cat si ca antreprenor (coordonarea unei afaceri, bugetul unei companii, alocarea costurilor in functie de specificul companiei etc.).

Educația financiară este un subiect foarte important în viața fiecăruia dintre noi, de aceea cu cât va fi învățată mai devreme, avantajele din viața cotidiană vor fi multiple. În România, educația financiară a tineretului este încă la etapa inițială, de dezvoltare, iar elevii implicați în program sunt încă în număr mic. Proiectul de față este menit să răspundă nevoii grupului tinta , respectiv priorităților UE în ceea ce privește educația financiară și incluziunea financiară. Este de mentionat ca tehnica si tehnologia au avansat foarte mult in ultimul deceniu, iar accesul la un calculator in vederea dezvoltarii abilitatilor necesare, devine o necesitate.

Protocolul de colaborare cu Liceul Tehnologic Pătârlagele, presupune instruirea celor peste 52 de persoane din catogorii defavorizate si cu dizabilitati in domeniul educatiei financiare (instrumente financiare, buget personal, credite de nevoi personale, evolutia pietei etc.), urmand ca dupa finalizarea proiectului calculatoarele/laptopurile, sa deserveasca si alte categorii de persoane defavorizate sau cu dizablitati facilitand accesul gratuit la resursele acestui Centru pilot.

Liceul este situat în judeţul Buzău, în  regiunea SE, asigurând şcolarizarea elevilor absolvenţi ai claselor I-VIII, (cu sau fără examenul de capacitate, şi din grupuri dezavantajate socio-economice) dintr-o zona întinsă de sate şi comune, începând cu comuna Vipereşti, apoi Cislău, Calvini, Cătina, Chiojdu, până la comunele Nehoiaşu, Nehoiu, Siriu, Gura-Teghii împreună cu toate satele din jurul localităţii Pătârlagele. Echipa de implementare a proiectului va fi formata din: Coordonator de proiect - Andreea MARCULESCU, Coordonator tehnic - Prof. Mihaela BULARCA (Matmatica-Informatica), Responsabil grup tinta - Prof. Oprea Daniela (Ed. Fizica) și Prof. Stroe Constantin Marius (Ed Fizica), Expert antreprenoriat si leadership - ing. Cristian MARCULESCU, Expert educatie financiara - drd. ing. ec. Ciprian MANEA. De asemenea, in timpul implementarii proiectului va mai fi formata o echipa de backstopping de cel putin 10 voluntari, din randul profesorilor si a parintilor care sa sprijine echipa de proiect sa atinga obiectivele propuse.

Obiective proiect

Proiectul este conceput sa creasca nivelul de educatie financiara al elevilor care apartin gurpurilor vulnerabile inmatriculati la Liceul Tehnologic Pătârlagele si își propune să faciliteze accesul la o educație modernă în comunitățile defavorizate implicând persoane vulnerabile aflate într-un proces de inserție pe piața muncii. Proiectul este răspunsul nostru la nevoile grupurilor aflate in situatii de risc de acces la echipamente IT&C, pe care să le poată folosi pentru  urma programul de acces la educație financiara dezvoltat de Asociatia ARDIS in parteneriat cu Liceul Tehnologic Pătârlagele. Pentru atingerea acestui obiectiv principal, se impun 3 obiective secundare aflate in stransa legatura cu scopul si activitatile propuse, si anume:

    OB. 1 - Infiintarea (informala) a unui Centru pilot de formare a tinerilor in domeniile: educatie financiara, antreprenoriat și leadership, precum si elaborarea unui material didactic care sa fie diseminat si in cadrul altor institutii de invatamant;
    OB. 2 - Instruirea prin intermediul unui program educational (educatie financiara) a 52 de elevi din cadrul Liceului Tehnologic Pătârlagele, judetul Buzau, intr-o perioada de 4 luni.
    OB. 3 - Angrenarea a cel putin 10 voluntari (experti in domeniul financiar, manageri, profesori, antreprenori) care sa contribuie la dezvoltarea unui sistem de valori corect si real pentru persoanele ce apartin grupului tinta.

Activitati propuse

    În vederea atingerii scopului si obiectivelor proiectului  vor fi desfășurate următoarele activități:

    A1. Managementul de proiect (intâlniri ale echipei de proiect, mobilizarea echipei de proiect și a voluntarilor, stabilirea strategiei și a căilor de realizare, detalierea graficului de implementare a proiectului, elaborarea instrumentelor de lucru, selectarea grupului tinta, crearea grupelor de curs, elaborarea materialelor de curs, evaluarea și diseminarea rezultatelor etc.) - (lunile 1-4).
    A2. Informarea si promovarea (prin intermediul acestei activitati vor fi realizate materialele  de promovare online pe website-ul ARDIS si pe pagina de Facebook a Asociatiei, comunicate de presa, stiri, anunturi, etc. ) - (lunile 1-4).
    A3. Derularea cursurilor (se va derula un program educational conceput din 2 module de curs specifice educatiei financiare. Toate modulele de curs contin atat parte teoretica cat si parte practica) - (lunile 2-4).
    A4. Gala de premiere a celor 50 de participantii la acest proiect pilot dar si a voluntarilor si specialistiol implicati, in vederea motivarii acestora sa aduca plus valoare in comunitatea din care vin prin cunoasterea elementelor legate de educatia financiara.

In etapa de implementare, pentru a atinge obiectivele proiectului si scopul programului de educatie financiara, va fi realizata o Metodologie de implementare prin care vor fi prezentate in amanunt atat activitatile propuse, precum si alocarile de resurse umane si financiare pentru fiecare activitate. De asemenea, se va detalia si un Grafic GANTT in vederea monitorizarii stricte a activitatilor necesare transmiterii teoretice si practice prin itermediul echipamentelor IT a principiilor educatiei financiare catre cei 52 de tineri.

Rezultate asteptate

- va fi dotat cu aparatura necesara 1 Centru pilot de formare a tinerilor in educatie financiara (informal);
- 52 de elevi din categorii vulnerabile inmatriculati la Liceul Tehnologic Pătârlagele beneficiari ai resurselor tehnice (computere) si a programul de educatie financiara dezvoltat de proiect;
- 10 voluntari din domeniul financiar, manageri, profesori, antreprenori implicati in elaborarea unei material de curs, precum si in implementarea proiectului;
- 1 metodologie de lucru pentru programul de educatie finanicara,1 suport de curs cu 2 module de instruire elaborate;
- cel putin 50 de materiale promotionale vor fi oferite participantilor la proiect, in cadrul Galei finale;

Sustenabilitatea proiectului va fi realizata de către Asociatia ARDIS si Liceul Tehnologic Pătârlagele prin implicarea directa a personalului propriu, in dezvoltarea activitatilor acestui Centru pilot de educatie financiara. Echipamentele IT vor fi intretinute periodic de catre echipa pusa la dispozitie de catre Liceul Teoretic Pătârlagele, in asa fel incat de acest centru pilot sa poata beneficia si generatiile viitoare de elevi. De asemenea, ARDIS va oferi sub forma de sponsorizare alte echipamente necesare Centrului pilot (multifunctionala, videoproiector, softuri etc.) si va aloca anual in proiectul de buget o suma cuprinsa intre 500 și 1000 de lei pentru a asigura parte din costurile necesare implementarii cu succes a acestui Proiect Pilot. Proiectul va fi replicat si in cadrul altor institutii de invatamant unde ponderea persoanelor care apartin grupurilor vulnerabile este destul de mare. Printre institutiile de invataman care corespund cerintelor mentionate anterior si care sunt deacord sa implementeze un astfel de program de educatie financiara, amintim: Scoala Gimnaziala din Siriu si Scoala Gimnaziala ”Nicolae Ioan Jilinschi” din comuna Vernesti.

Suportul de curs dezvoltat in cadrul proiectului, alaturi de echipamentele IT primite din partea Ateliere fara Frontiere vor face obiectul prezentarii conceptului ”Educatie financiara prin tehnologia informatiei: prezentul si viitorul societatii!” si in cadrul altor scoli/licee din Romania, care se confrunta cu un numar mare de persoane care apartin grupurilor vulnerabile. Echipa de proiect amintita anterior va fi implicata si in perioada de sustenabilitate, incercand astfel sa transfere know-how-ul din domeniul educatiei financiare catre grupurile vulnerabile.  De asemenea, avand in vedere importanta educatiei financiare in scolile si liceele din Romania, website-ul si pagina de Facebook a Asociatiei ARDIS vor fi  populate periodic cu informatii de interes pentru tineri din domeniul financiar.

Categoria de beneficiari:

Proiectul propus va deservi cel putin 52 de tineri, care apartin grupurilor vulnerabile (cu probleme financiare severe si cu dizabilitati), inmatriculati in cadrul Liceului Tehnologic Pătârlagele din judetul Buzau.

Beneficiar directi: 50 de persoane cu probleme financiare severe si 2 persoane cu dizabilitati.

Beneficiari indirecti: cel putin 10 profesori din cadrul Liceului Tehnologic Pătârlagele, colectivul de parinti (cel putin 60 de persoane), comunitatea locala si comunitatile invecinate.

Informații proiect

  • Inițiator

    A.R.D.I.S.

  • Perioada

    2019

  • Valoarea

    -

  • Parteneri

    -

  • Contact

    office@ongardis.ro

  • Echipa

    Coordonator de proiect - Andreea MARCULESCU,

    Coordonator tehnic - Prof. Mihaela BULARCA (Matmatica-Informatica),

    Responsabil grup tinta - Prof. Oprea Daniela (Ed. Fizica) și Prof. Stroe Constantin Marius (Ed Fizica),

    Expert antreprenoriat si leadership - ing. Cristian MARCULESCU,

    Expert educatie financiara - drd. ing. ec. Ciprian MANEA



Dăm ENTER pe Educația Financiară!

13/11 - Dăm ENTER pe Educația Financiară!

Asociația A.R.D.I.S. în parteneriat cu [...]
ARDIS a castigat proiectul

28/06 - ARDIS a castigat proiectul

ARDIS a castigat proiectul prin [...]
Nici un eveniment legat de acest proiect.
Nici un fișier atașat proiectului.

Arhivă Proiecte

Calendar evenimente